SVIJET POVIJESNIH MOTOCIKALA – Novo okupljanje oldtimera

MEĐUNARODNI SUSRET – OLDTIMER MOTO RALLY – RIJEKA 2023.
13 lipnja, 2023
SVIJET POVIJESNIH MOTOCIKALA – Održan 26. Oldtimer moto rally Rijeka 2023.
21 lipnja, 2023

SVIJET POVIJESNIH MOTOCIKALA – Novo okupljanje oldtimera

SVIJET POVIJESNIH MOTOCIKALA

Novo okupljanje oldtimera

OD RIJEKE PREKO PRELUKE DO MATULJA

 

Oldtimer klub „Rijeka 1996“ organizira međunarodni susret povijesnih motocikala 26.puta očekujući više od 40 motocikala starih i više od 90 godina

RIJEKA – Oldtimer klub „Rijeka 1996“ pripremnio je, tek mjesec i pol nakon automobilističke i novu,  26.manifestaciju povijesnih vozila, ovog puta  na dva ili tri kotača. Rijeka je domaćin  tradicionalnog Međunarodnog susreta „Oldtimer moto rallya Rijeka 2023.“, sportsko-turističkoj manifestaciji uvrštenoj u Kalendar Hrvatskog oldtimer saveza, a boduje se za Prvenstvo HROS-a.

-Nastavljamo tradiciju začetu prije više od četvrt stoljeća. Lipanj je uobičajeni termin za susret izuzetnih primjeraka motocikala, iznimne povijesne vrijednosti kakve surećemo u muzejima, na prigodnim izložbama, privatnim zbirkama, a tek ponekad i u redovnoj vožnji. Susret i rally automobila početkom svibnja bio je pun pogodak, brojem sudionika, dionicom odvijanja i odjekom poslije iste. Ove subote, 17.lipnja, u tjednu kada Grad Rijeka Danima Sv.Vida obilježava svoj blagdan, u Rijeci, polaznom mjestu Rallya očekujemo sudionike iz brojnih krajeva Hrvatske, a nadamo se i pokojem inozemnom gostu iz Slovenije i Italije. Najave kazuju da će biti lijepih i raritetnih primjeraka motocikala, dionica vožnje nije komplicirana, a već uobičajeno proći ćemo i dijelom legendarne staze Preluk gdje ćemo se zadržati i na jednom evociranju uspomena na slavne dane te naše kultne, svijetom znane i zasigurno najatraktivnije staze sredinom prošlog stoljeća – istakao je na susretu s novinarima u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke Marino Radan, predsjednik OTK Rijeka 1996.

Prolazak dijelom nekadašnje motociklističke staze sudionike će podsjetiti na dane održavanja Grand prix utrka za Prvenstvo svijeta.

-Očekujemo više od 40 sudionika,  a za sada najstarije prijavljeno vozilo je motocikl Moto Guzzi iz 1928.godine, više primjeraka bit će iz 30-tih godina prošlog stoljeća, a potom niz onih mlađih, različitih marki i tipova. Vjerujemo da će sudionici manifestacije privući znakovitu pažnju mještana, gostiju, a posebno ljubitelja auto-moto industrije koju baštinimo kroz niz manifestacija, kojima smo ponovo vratili dušu i programski obogatili ovaj naš kraj – kazao je Igor Barak, voditelj Moto sekcije riječkog Oldtimer kluba, i sam vlasnik nekoliko raritetnih primjeraka povijesnih motocikala.

-Riječki Oldtimer klub jedini je u Hrvatskoj, članica Hrvatskog oldtimer saveza (HROS), koji istovremeno organizira i promocijski i natjecateljski program zasebno automobila i odvojeno motocikala. Ujedno smo jedini prisutni u obje konkurencije, jedni od najuspješnijih klubova u rezultatskom pogledu, a cilj nam je ove godine naslov najboljih u Prvenstvu HROS-a u obje konkurencije. Ispit točnosti i ispit spretnosti vozit će se ove godine na prostoru pored pomoćnog igrališta Stadiona Kantrida neposredno prije polaska na dionicu od Kantride, preko Preluke, kroz Opatiju, Novom cestom do Matulja i dalje do cilja i završnog okupljanja u Restaurantu Tramontana – kazao je Darko Krpan, tajnik Kluba i direktor Susreta.

Okupljanje sudionika je u jutarnjim satima od 8,30 do 10 sati u Beach baru Morski Prasac, od 10,30 sati slijedi izvođenje sportskih ispita, a oko 12,30 sati polazak prema Preluci. U Matuljima se motociklisti očekuju oko 14 sati, a završni dio, proglašenje najuspješnijih i zajednički ručak je od 16 sati.

Aktivnost OTK Rijeka 1996 nastavlja se intenzivnim pripremanjem nove, druge izložbe povijesnih automobila i motocikala, mini modela automobila, rezervnih dijelova, literature, predavanja o povijesti pod zajedničkim nazivom „FA-RI 2023.“ sredinom rujna u riječkom izložbenom prostoru ExportDelta.

Miroslav KRPAN