Riječki susret povijesnih vozila: Oldtimeri oduševili riječane i brojne goste

MEĐUNARODNI SUSRET – OLDTIMER AUTO – RALLY – RIJEKA 2022.
23 travnja, 2022
Ford GPW
31 svibnja, 2022

Riječki susret povijesnih vozila: Oldtimeri oduševili riječane i brojne goste

Susret je okupio 56 vozila iz 30 različitih godišta i 24 svjetske marke autoindustrije starijih od 30 godina

Rijeka – Oldtimer klub „Rijeka 1996“ priredio je zaista spektakularan, 26. u nizu, međunarodni susret Oldtimer auto rally Rijeka 2022. u kojem je sudjelovalo 56 različitih automobila, s gotovo stotinjak sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Manifestacija se, povratom u ustaljeni svibanjski termin, pokazala punim pogotkom, kako odazivom sudionika, tako i brojnošću publike koja se okupljala na svim pozicijama kojeg je, tijekom jednodnevnog druženja, ova priredba posjetila. Ponovo je zablistalo je, poslije niza godina, riječko Korzo, žila kucavica grada i pješačka oaza kojom su se svojom ljepotom, atraktivnošću, godinama koje ne kriju, ponosno šepurili automobili proizvedeni čak tijekom 30 različitih godišta u koje se ubrajaju oldtimeri.

Od startne pozicije ispred Radio Rijeke, sve do Gradskog tornja, poredano je različitošću i osobnošću 60-tak automobila, oko kojih su tisuće Riječana, gostiju grada, među kojima i brojni turisti pristigli u našu najveću luku prvim ovogodišnjim kruzerom. Svečanost otvorenja manifestacije i polaska svakog vozila simbolično su uveličale Prve riječke mažoretkinje, a prigodnim riječima svima su se obratili u ime pokrovitelja manifestacije Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu, dok je pozdravno slovo ispred Hrvatskog oldtimer saveza u okviru kojeg djeluje i organizira ovu manifestaciju riječki klub uputio Slobodan Jelić, dopredsjednik HROS-a, ujedno i sam sudionik manifestacije sa MG BGT iz 1954.godine.

Dugu kolonu s Korza poveo je predsjednik OTK Rijeka Marino Radan put Hotela Hilton Rijeka Costabella, gdje je menadžment hotela, drugu godinu za redom ugostio ekskluzivnu skupinu zaljubljenika u povijesne automobile, u okrilju „Villoresi Sports Cafe“, tematski koncipiranog ugostiteljskog objekta uz samu šetnicu, a koji je posvećen Preluku kao simbolu auto i moto utrka. Vozilo se potom dijelom nekadašnje staze Preluk do Opatije, a potom zaobilaznicom do istočnog ulaza u Rijeku i posjeta Kontejnerskog terminala na Brajdici, gdje je domaćin bio koncesionar Adriatic Gate. Sve je završilo u krugu Zračne luke Grobničko polje gdje su domaćini bili članovi Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera. Na platou ispred hale s letjelicama vozila su se dva ispita u okviru sportskog dijela manifestacije i bodovanja ovogodišnjeg Prvenstva HROS-a za oldtimere. Povezujući sve destinacije koje je ove godine dotakao riječki oldtimer susret, zaokružena je „priča“ kojom se Rijeku prikazuje turističkim gradom, ali i najvećom hrvatskom lukom, odnosno lučkim centrom koji je na putu od Mediterana do srednje i sjeverne Europe.

Zastupljene su bile 24 svjetske marke automobila, brojnošću su prednjačili Fiati svih tipova i godišta, prekrasni Mercedesi, Alfe, Opeli, Zastave, Pontiac, Jaguar, Buick i brojni drugi. Ekskluziva su bili svi otvoreni, kabrio automobili koji su po prelijepom vremenu na cijelom Kvarneru došli na svoje. Status najstarijeg ponio je Fiat Balilla 508B iz 1934.godine vlasništvo Damira Jelovice iz riječkog kluba. S najmlađim vozilom, Jeep Williamsom iz 1991.godine stigao je Valentino Stipčević iz Zadra. Najudaljeniji su bili sudionici iz Splita, a zanimljivu paletu automobila predstavili su članovi klubova Čakovečke županije.

Oldtimer klub Rijeka već se jubilarnim 25.rallyjem prošle godine, a posebno ovogodišnjim 26.izdanjem vratio u organizacijske vode i nekadašnjem sjaju oldtimer susreta u Rijeci i njenom širem okruženju. Vrijedne entuzijaste već kroz mjesec dana očekuje novi ispit, ovog puta organizacija okupljanja povijesnih motocikala.


Autor: Miroslav Krpan

Fotograf: Igor Klešćić