Na tragu novog života Oakland True Blue Six

8.8.2021. Grad Krk – izložba najstarijeg sačuvanog hrvatskog automobila OAKLAND TRUE BLUE SIX iz 1925.
6 kolovoza, 2021
MEĐUNARODNI OLDTIMER AUTO – MOTO RALLY – RIJEKA 2021.
20 kolovoza, 2021

Na tragu novog života Oakland True Blue Six

Oakland iz 1925. u punom sjaju predstavljen u Krku (snimio M.Krpan)

NOVA MLADOST „STARCA“ OD 96 GODINA

U potpunosti renoviran automobil iz 1925.godine ponovo vozi, kompletno obnovljen predstavljen je i u Krku

Vikend za pamćenje je za nama. Što po temperaturama, što po velikim prometnim gužvama, što po rekordnim brojkama dolaska turista i ostvarenim noćenjima u ovim novonastalim „korona“ uvjetima,… A ostat će upamćen i u jednom segmentu života u kojem mnogi ljubitelji automobila, posebno onih povijesnih, onih što ih na cestama više niti ne viđamo, rado odlaze na mjesta susreta i prezentacija automobila koje jednostavno zovemo – oldtimeri. I usprkos tim gužvama i visokim temperaturama, u vikendu kada je na širem području Like, sa središnjim događanjima u Otočcu, održan „Prvi susret povijesnih automobila Ferdinand Budicki“, mnogi žitelji grada Krka, brojni turisti kojih je nemali broj, imali su prigode vidjeti djelić ozračja kakvo je trajalo tri dana u Lici. Naime, na krčkoj rivi, u jednom trenutku prijepodneva poslagalo se nekoliko automobila i motocikala s osobitim „pedigreom“. Uz jednu legendarnu „bubu“, uz vozilo snova mladih Porsche, luksuzni „repaš“ Mercedes, te uglađene robusne motocikle, zvijezda događanja bio je „starčić“ mladolika izgleda – automobil proizveden davne 1925.godine u Americi, sačuvan od svih nedaća dobro skriven u jednom štaglju kod Otočca, odakle je u rukama novog vlasnika odvezen u Krapinu, temeljito restauriran, a sada plijeni pažnju mnogih.

Automobil je to „Oakland True Blue Six“, za svoje vrijeme prestižna limuzina u cabrio izvedbi i sa četvora vrata, danas rijedak primjerak u čitavom svijetu.

-Prije dvije godine, zahvaljujući brojnim prijateljima, kupio sam od kćeri nekadašnjeg vlasnika ovaj automobil u dobro sačuvanom stanju kojem je ipak bila potrebna kompletna restauracija. Srećom, taj posao, moj sin Ivica i ja, uz pomoć brojnih suradnika i stručnjaka svojih domena automobilske industrije, te uz značajna ulaganja, u potpunosti smo obnovili i evo, čime se posebno ponosimo, danas je u voznom stanju, a o izgledu da i ne govorim. Provezli smo ga ulicama grada u kojem je doživio svoju dugovječnost, u kojem je čuvan od zaborava, u kojem je svom vlasniku, ugledom apotekaru iz Otočca Franji Časteku 30-tih godina prošlog stoljeća bio reprezentativni i rijedak automobil za ta vremena – s ponosom ističe sadašnji vlasnik ovog rariteta dr.Anton Presečki, nesebični ljubitelj povijesnih automobila, vlasnik izuzetno bogatog Muzeja u Krapini, a već punih 18 godina predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza.

Automobil je kupljen u Zagrebu od „oca“ hrvatskog automobilizma Ferdinanda Budickog, vjerno do prvih dana Drugog svjetskog rata služio svom vlasniku, koji ga je zbog ratne agresije morao sakriti 1941.godine u jednu drvenu štalu uz obiteljsku kuću. I od tog dana, do prije dvije godine, nad limom i ostalom opremom samo se skupljala prašina, a sreća je da je bio okružen drvenim stijenama prostorije koja ga je štitila čitavih osam desetljeća. Franjo Častek je 1945.godine bio žrtva rata, a njegove kćerke nisu se riješile tog neizmjerno vrijednog „blaga“ sve do nedavno. U poznim godinama, nadomak isteka stoljeća života, odlučile su automobil prodati, sa željom da bude izložen široj javnosti, što je sada njegovom restauracijom i učinjeno.

Nakon 80 godina, dan prije krčke prezentacije, u Otočcu se njime provezla i Anica Častek, 91-godišnja kćerka Franje Časteka.
Prezentacija u Krku, na Rivi, realizirana je zaslugom Oldtimer kluba „Rijeka 1996“, uz puno razumijevanje Grada Krka i Turističke zajednice grada Krka, čiji su čelni ljudi, uz ovaj povijesni i raritetni automobil, najstariji na tlu hrvatske sa vjerodostojnim dokumentima vozila i vlasnika iz tog vremena, izložili još nekoliko automobila i motocikala u vlasništvu svojih članova, ali i članova opatijskog Oldtimer kluba Liburnia Classic.

Bila je to prigoda za susret s čelnim čovjekom temeljne nacionalne oldtimer udruge, ali i susret prijatelja po interesu i zanimaciji – ljubitelja povijesnih automobila i motocikala.

-Sa zadovoljstvom smo prihvatili ideju gospodina Presečkog da organiziramo ovu prezentaciju u Krku, na otoku koji je prepun gostiju, na otoku koji i sam često posjećuje u danima odmora. Bila je ovo svojevrsna najava naših aktivnosti predviđenih za ovaj mjesec, obzirom da u godini kada bilježimo 25 godina uspješnog rada pripremamo za 28.kolovoza auto i moto Oldtimer rally „Rijeka 2021.“, sa startom iz centra Rijeke i zanimljivim jednodnevnim programom – kazao je Marino Radan,odnedavna novi predsjednik OTK „Rijeka 1996“.

I tako iz Amerike do Zagreba sredinom 20-tih godina prošlog stoljeća, potom 1928.godine iz Zagreba u Otočac, gdje je aktivno živio 14 godina, a potom u „ilegali“ gotovo 80 godina. Iz zaborava put ga 2019.godine vodi u Krapinu, a 2021. vraća u novom ozračju i novoj mladosti ponovo u Otočac. I u prvim danima preko Krka natrag u Muzej povijesnih automobila u Krapini, pridužujući se tako ergeli oldtimera na dva,tri,četiri i više kotača, rijetko viđenoj kolekciji kojom se ponosi dr.Anton Presečki, osnivač i vlasnik Muzeja. Sada i ponosni vlasnik „Oakland True Blue Six“, raritetnog primjerka u svijetu, automobila u voznom stanju i izgledom „mladića“ !

Miroslav KRPAN