28. međunarodni susret povijesnih automobila

MEĐUNARODNI SUSRET – OLDTIMER AUTO RALLY – RIJEKA 2024.
30 travnja, 2024

28. međunarodni susret povijesnih automobila

START OLDTIMERA S RIJEČKOG KORZA

Očekuje do 100 vozila iz četiri zemlje, a vozi se u smjeru Drivenika i Novog Vinodolskog

RIJEKA – Suncem obasjan riječki Mololongo, na sam dan Praznika rada, brojnim šetačima, rekreativcima i gostima Rijeke, svojim su okupljanjem 20-ak odabranih oldtimera obogatili članovi Oldtimer kluba Rijeka 1996, čime su, uz susret s novinarima i prezentaciju na otvorenom najavili predstojeći tradicionalni međunarodni susret „Oldtimer auto rally Rijeka 2024.“. Ustaljeni svibanjski termin, povodom Dana oslobođenja Rijeke i ove će subote 4.svibnja biti održan po 28.put, sve uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke.

-Ovogodišnji susret, koji ima i promocijski i natjecateljski sportsko-turistički karakter, pripremili smo za očekivanih stotinjak sudionika koji nam prema najavama pristižu ne samo iz Hrvatske, već i inozemstva. Okupljamo se na riječkom Korzu odakle nas put ove godine vodi dionicom Rijeka-Meja-Hreljin-Drivenik-Grižane-Bribir-Novi Vinodolski-Pavlomir. Prvo zadržavanje je u Driveniku uz posjet frankopanskom kaštelu, a potom na obalnom pojasu u Novom Vinodolskom. Sportaši će svoj zadatak posebnih vožnji odraditi upravo u Novom, da bi se svi na kraju okupili u Pavlomiru uz završni ručak i podjelu nagrada najzaslužnijima. Zahvalni smo na pomoći i suradnji lokalnih jedinica i turističkih zajednica Općine Vinodolske i Grada Novog Vinodolskog – istakao je predstavljajući ovogodišnju manifestaciju Marino Radan, predsjednik riječkog Oldtimer kluba.

Riječki oldtimer klub jedini je u Hrvatskoj član Hrvatskog oldtimer saveza koji tijekom kalendarske godine, već više od četvrt stoljeća, organizira i auto i moto oldtimer rally, a jedini je i koji uz susret organizira i natjecateljski program u okviru Prvenstva HROS-a.
-Ponosni smo na prošlogodišnje rezultate naših članova i jedinstveni smo klub do sada koji je osvojio naslov prvaka Hrvatskog oldtimer saveza u obje kategorije automobila i motocikala. Uz prolaznu kontrolu u Driveniku, na otvorenju nove sezone Prvenstva HROS-a, dva posebna ispita vožnje, točnost i spretnost, očekuje 30-ak vozača iz četiri kluba u Novom Vinodolskom, a vozila sudionika razvrstana su u devet različitih klasa, ovisno o godinama proizvodnje, ne mlađih od 30 godina – kazao je Darko Krpan, tajnik riječkog kluba i voditelj Povjerenstva za natjecateljske susrete HROS-a.

-Interes za ovogodišnji susret je izuzetan, očekujemo primjerke povijesnih automobila, posebno one proizvedene prije i neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata. Vjerujemo da će biti zastupljeno više od 20 marki automobila i da će svi mještani, turisti i posjetitelji duž dionice i u mjestima zadržavanja uživati u prezentaciji povijesne baštine na kotačima. Uostalom, samo da se ponovi brojem sudionika prošlogodišnje izdanje, a očekujemo i vozila iz Slovenije, Italije i Mađarske, biti ćemo izuzetno zadovoljni – istakao je Robert Čulina, voditelj Auto sekcije OTK Rijeka.

Riječki Oldtimer klub jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, a posljednjih godina doživio je svojevrsnu revitalizaciju, oplemenjivanje manifestacija što ih organizira, kako okupljanje automobilista u svibnju, tako i motociklista u lipnju, dok se posebnim pokazala i jedinstvena izložba FA-RI koja je i ove godine u programu sredinom rujna.

Subotnje okupljanje, tijekom kojeg će se „…prkositi najavljenoj kiši…“, kako je kazao jedan od prezentera manifestacije, mlađi aktivni član Kluba Tino Kadmen, počinje jutarnjim okupljanjem i verifikacijom sudionika od 8 do 10 sati na središnjoj riječkoj šetnici Korzu, odakle će, ispred Radio Rijeke, uslijediti start od 10,30 sati. Dionica je ukupne duljine 50,6 km, a jednosatna zadržavanja su u Driveniku, uz predviđeni dolazak oko 11,30 sati i Novi Vinodoski oko 14 sati.

Miroslav KRPAN