27. Međunarodni Oltimer Auto Rally – Galerija & Video

27. Međunarodni Oldtimer Auto-Rally
2 svibnja, 2023
MEĐUNARODNI SUSRET – OLDTIMER MOTO RALLY – RIJEKA 2023.
13 lipnja, 2023

27. Međunarodni Oltimer Auto Rally – Galerija & Video

REKORD BROJA VRHUNSKIH AUTOMOBILA

Od Rijeke do Krka provezla se kolona 114 oldtimera s više od 210 sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije

 

 

Očekivao se istinski spektakl na kotačima povijesti, ali malo je tko vjerovao da će 27. tradicionalni međunarodni susret Oldtimer auto rally Rijeka 2023., u organizaciji „Oldtimer kluba Rijeka 1996“, brojem automobila i sudionika, biti rekordan do sada. Svibanjsko jutro, jedno od rijetkih ove godine onako pravo proljetno, suho, sunčano i toplo, odisalo je oktanima duž riječke žile kucavice, šetnice riječkog Korza koja u iznimnim prigodama u svoje okrilje primi i automobile što nas vode u povijest na kotačima, u neka stara dobra vremena.

Prijavljivanje i verifikacija je trajala i trajala, a vrijedne članice kluba organizatora, kojima su pomogle prijateljice i volonterke Kluba, odradile su svoj zadatak prvoklasno i pravovremeno, da bi u trenucima svečanog orvaranja manifestacije pristigao podatak o broju sudionika. Brojčanik se zaustavio na 114 automobila, a kasnija statistika pokazala je da je zastupljeno čak 26 znanih svjetskih marki automobila, da su godine proizvodnje u rasponu od daleke 1921.godine, pa do onih „najmlađih“ s početka 90-ih prošlog stoljeća.

Riječki oldtimer klub jedini je u Hrvatskoj član Hrvatskog oldtimer saveza koji tijekom kalendarske godine, već više od četvrt stoljeća, organizira i auto i moto oldtimer rally, a jedini je i koji uz susret organizira i natjecateljski program u okviru Prvenstva HROS-a. U tom sportskom dijelu sudjelovala su 22 automobila, a zadatak su odradili vrhunskom vožnjom spretnosti i točnosti na jednoj od postaja zadržavanja, u Puntu na otoku Krku, prethodno pravovremeno riješivši obvezu prolazne i vremenskih kontrola.

Svečano otvorenje upriličeno je na poziciji ispred zgrade HRT centra Rijeka, odnosno Riječanima znane Radio Rijeke. Pozdravni govor dobrodošlice Marino Radan, predsjednik riječkog Oldtimer kluba, zaključio je uz uručenje dvije prigodne plakete zahvale i to Turističkoj zajednici Grada Rijeka i Kulturnom društvu Frankopan. Želje uspjeha manifestacije svim oldtimerašima, ali i uživanju građanima i mještanima, kao i turistima, koje su duž itinerera zadivili automobili, u ime Hrvatskog oldtimer saveza uputio je dopredsjednik Slobodan Jelić, i sam sudionik manifestacije, pristigao iz Splita. Zadovoljstvo viđenim, ali i tijekom više od četvrt stoljeća ostvarenim u brojnim aktivnostima i projektima Oldtimer kluba Rijeka 1996, nije krio niti riječki gradonačelnik Marko Filipović, proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Uoči samog starta prigodni program izvele su članice Prvih riječkih mažoretkinja, da bi potom činile svečani špalir ispraćaja 114 automobila svih boja, veličina, modela i tipova, automobila koji su istinska baština tehničke kulture, a koji su krenuli putem 80-ak kilometara dugog itinerera ponad Bakra do Kraljevice, Malinske, Punta i Vrbnika.

 

NAJSTARIJI AUTOMOBIL RARITET SA 102 GODINE

Ovogodišnja nam je tema susreta bila povijest i dionicom rallya obuhvatili smo dio rute Putovima Frankopana. Uoči starta dio sudionika posjetio je, uz stručnog vodiča, riječki tunel ispod Starog grada, a u Kraljevici je bilo prvo zadržavanje na Rivi. Uslijedio je posjet Dvorcu Nova Kraljevica, da bi po dolasku na otok Krk, prvo u Puntu, na parkiralištu ispred Turističke zajednice, proveli sportski dio programa, a organiziran je i posjet obližnjem samostanu na otočiću Košljun. Odlazak u Vrbnik i posjeta Vinariji Katunar, označio je završnicu susreta s ručkom za sve sudionike i dodjelom priznanja za sportske uspjehe i posebnih nagrada za kategorije vozila.

Cjelokupnom programu doprinos i podršku dale su nam turističke zajednice svih sredina koje su ove godine obuhvaćene dionicom kojom se vozilo – sa zadovoljstvom je ovogodišnju međunarodnu sportsko-turističku manifestaciju oldtimeraša ocijenio Marino Radan. Najstarijim vozilom slovio je impresivni Hupmobile iz davne 1921.godine za čijim je upravljačem bio ponosni vlasnik Simon Rolih, član Moto kluba Ilirska Bistrica iz susjedne Slovenije. Najbolje uređenim vozilom proglašen je Mercedes 230 SL (Pagoda) proizveden 1965.godine Josipa Justića iz opatijskog Liburnia Classic Cluba. Kod zastupljenosti tvorničkih marki brojem je prenjačio s 19 automobila Fiat, a slijedili su ga, s po 15 vozila Mercedes i Zastava, da bi Alfa Romeo i VW, s po 12 vozila bili u „top pet“ po broju sudjelujućih povijesnih automobila.

 

SPRETNOST I TOČNOST PRIKAZALI U PUNTU

U sportskom programu vozilo se u četiri različite kategorije prema godištima proizvodnje. U skupini najstarijih, proizvedenih od 1946. do 1960.godine, najspretniji i najtočniji je bio Branko Barbić u Fiat Topolinu 500C Belvedere iz 1952.godine (OTK Rijeka 1996). Slijedio je Damir Staraj u MG TF 1954.godine (OTK Liburnia Classic Club Opatija) i trećeplasirani Mauro Cetina u Fiatu 1100E iz 1952. (Liburnia Classic Club). U skupini od 1961. do 1970.godine prvi je bio Dominik Janeš (Zastava 750 iz 1963., AM OTK Stari Kotači Strmec), drugi Mateo Licul ( Fiat 850 iz 1968., OTK Rijeka 1996) i treći Tino Kadmen (Fiat 850 Sport Coupe iz 1968., OTK Rijeka 1996).

Ivan Brajan u Lancia Fulvia HF iz 1975.(Liburnia Classic Club) bio je najuspješniji u skupini od 1971. do 1980.godine, drugi je bio njegov klupski kolega Tullio Daniel Cianci u Alfa Romeu 1300 GT Junior iz 1971. Treće mjesto osvojila je Andrea Weber u Alfa Romeu Berlina 2000 iz 1973. (AM OTK Stari Kotači). Prvo mjesto najmlađe kategorije, od 1981. do 1990.godine, ostvario je Sven Flanjak s Alfa Romeom 33 Sport Wagon iz 1992. (AM OTK Stari Kotači), drugo Zlatan Jelovac u Mercedesu 380 SL iz 1981. (Splitski OTK) i treće Nino Vaccario sa Fiatom X 1/9 128 AS iz 1981.(OTK Rijeka 1996).

U klupskoj konkurenciji pobjedu su slavili članovi Auto moto oldtimer kluba Stari kotači Strmec, s bodom prednosti ispred Oldtimer Liburnia Classic Cluba Opatija. Treći su bili domaćini Oldtimer kluba Rijeka 1996. Ovogodišnji auto rally oldtajmeraša Rijeke, tradicionalno priređen u svibnju povodom Dana oslobođenja Rijeke, je za nama. Slijede ostvarenja novih projekata među kojima su najznačajniji ove godine moto rally sredinom lipnja povodom Dana Sv.Vida i drugo izdanje FA-RI izložbe oldtimera u rujnu, u prostorima Export-Delte.

Miroslav KRPAN


Galerija